Polimerwlokna » Betonowa podłoga » Jak mieszać beton własnymi rękami?

Treść artykułu:

Niezależna produkcja betonu jest bardzo prostym procesem, najważniejsze jest, aby wybrać wysokiej jakości materiały, zachować proporcje i użyć wysokiej jakości sprzętu. Oczywiście bardzo trudno jest dostać się do marki z dokładnością, ale można zapewnić maksymalną wytrzymałość niezbędną do budowy prywatnej.

Składniki zaprawy betonowej

Przede wszystkim musisz wybrać odpowiednie komponenty. Do produkcji mieszanki betonowej głównymi składnikami są:

  • lepiszcze;
  • woda;
  • piasek.

Jednak do mieszania szczególnie mocnych roztworów można użyć cementów portlandzkich. Istnieją również specjalne mieszanki bez piasku lub z niewielką ilością. Do produkcji bloczków betonowych do składu BSG dodaje się duże lub małe kruszywa (kruszony kamień, przesiew, żwir, granit lub marmur itp.).

Ponadto, aby zoptymalizować właściwości wytrzymałościowe, odporność na zużycie i trwałość zamrożonego roztworu, do jego składu można dodać specjalne dodatki plastyfikujące lub przeciw zamarzaniu. Należy jednak zauważyć, że ulepszona w ten sposób mieszanka betonowa będzie kosztować znacznie więcej w produkcji.

Proporcje ugniatania

Aby uzyskać wysokiej jakości beton w domu, należy dokładnie przestrzegać proporcji. Dla różnych marek zaprawy betonowej stosunek składników jest inny:

  • M250-1 część cementu, 2 części piasku i 4,5 części gruzu;
  • M350 – 1: 1,5: 4;
  • M450 1: 1: 3.

Ilość wody jest określana wizualnie. Roztwór powinien być plastyczny, ale jednocześnie nie rozprzestrzeniać się. Można to łatwo sprawdzić za pomocą zwykłej łopaty-jeśli gotowa mieszanka jest utrzymywana na jej powierzchni i nie „płynie”, proporcje są prawidłowo przestrzegane.

Proces produkcji

Istnieje kilka sposobów samodzielnego mieszania betonu:

  • w betoniarce;
  • ręcznie do okorowania.

Obie metody są proste i proste. Składniki miesza się etapami: najpierw wlewa się wodę, następnie kruszony kamień, cement i piasek. W razie potrzeby dodaje się więcej wody,aby uzyskać pożądaną konsystencję. Jedyną różnicą między metodą ręczną a mechaniczną jest to, że do przygotowania zaprawy wymagana jest większa ilość cementu i płynu.

Istnieje również metoda wytwarzania zaprawy betonowej „na sucho”. Aby to zrobić, cement wylewa się zjeżdżalnią, dodaje się do niego piasek, miesza, a następnie stopniowo dodaje się wodę do góry. Konieczne jest osiągnięcie maksymalnej jednorodności mieszanki, ugniatając ją od krawędzi do środka za pomocą łopaty.

Click to rate this post!
[Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *