Polimerwlokna » Betonowa podłoga » Jak określić jakość cementu

Cement jest najczęstszym rodzajem spoiwa stosowanym do produkcji zapraw i betonu. Wysoką jakość konstrukcji można uzyskać tylko przy użyciu cementu, którego właściwości są w pełni zgodne ze standardami. Pozbawieni skrupułów producenci i dostawcy zamiast produktu wysokiej jakości oferują preparaty zawierające ponownie zmielony cement, proszek z gaśnic, różne zmielone odpady produkcyjne. Dlatego konieczne jest poznanie podstawowych zasad wyboru cementu portlandzkiego, aby uniknąć zakupu podróbki.

Na jakie parametry należy zwrócić uwagę przy zakupie cementu

O jakości produktu sypkiego wiele mówi jego wygląd. Powinien być suchy, bez twardych grudek, łatwo przeciekać przez palce. Proszek jest szczególnie płynny po rozładowaniu przez dmuchawę pneumatyczną z pojazdu cementowego. Zwykły kolor cementu portlandzkiego jest szary z odcieniami od jasnego do ciemnego lub szaro-zielonego. Obecność grudek wskazuje, że materiał wygasł lub że był przechowywany w nieodpowiednich warunkach. Jeśli grudki są miękkie, łatwo rozpadają się po naciśnięciu palcami, wówczas taki cement można nadal stosować w pracach budowlanych. Jeśli grudki zapadają się tylko wtedy, gdy zostanie przyłożona znaczna siła, w wyniku czego powstają cząstki stałe o ostrych krawędziach, proszek stracił część swoich właściwości ściągających. Aby stworzyć odpowiedzialne konstrukcje, nie zaleca się stosowania takiego materiału.

Kupując spoiwo w workach, musisz poczuć Pojemnik, przede wszystkim rogi, ponieważ w tych miejscach zaczyna się utwardzanie proszku przy wysokiej wilgotności lub zbyt długim przechowywaniu. Zawartość worka powinna być giętka po naciśnięciu i nie ma utwardzonych obszarów.

Jak sprawdzić jakość cementu w domu

W domu możesz przeprowadzić ekspresową kontrolę, która określi wyraźny podróbka, przeterminowany i źle wymieszany produkt.

Jak w przybliżeniu oszacować jakość cementu bez użycia specjalnego sprzętu laboratoryjnego:

  1. Przygotowujemy wodę mineralną typu Essentuki-4, Lipetskaya, Narzan, Borjomi i metalowe naczynia do mieszania.
  2. W okularach i rękawiczkach zagnieść ciasto cementowe. W trakcie tego procesu powstałą mieszaninę żrącą można rozpryskiwać, dlatego konieczne jest posiadanie środków ochronnych.
  3. Z ciasta cementowego Rzeźbimy Dysk z pogrubioną częścią środkową i cieńszymi krawędziami. Jeśli cement portlandzki jest wysokiej jakości, twardnieje już w ciągu 5-10 minut. Dysk cementowy znacznie się nagrzewa. Fałsz prawie nie twardnieje-w ciągu pierwszej godziny po ugniataniu próbka praktycznie się nie nagrzewa. Przeterminowany lub niskiej jakości cement wiąże się w oddzielnych obszarach, pęka.
  4. Jeśli dysk utknął, włóż go do plastikowej torby i pozostaw na 2-3 dni. Tortilla wykonana z wysokiej jakości cementu portlandzkiego powinna zachować swój kształt. Dozwolone są płytkie pęknięcia. Próbka materiału niskiej jakości jest pokryta głębokimi pęknięciami lub całkowicie pęknięta.

Jakość cementu, a zwłaszcza jego marka, można określić ze 100% pewnością tylko w warunkach laboratoryjnych.

Podstawowe zalecenia – jak uniknąć kupowania cementu niskiej jakości

Istnieje kilka prostych, ale skutecznych zasad, które pozwalają zminimalizować lub całkowicie uniknąć zakupu materiału budowlanego niezgodnego ze standardami:

  • Zwróć uwagę na koszt. Cena cementu portlandzkiego może różnić się od średniej regionalnej o nie więcej niż 7 %. Jeśli ściągacz jest bardzo tani, jest to produkt podrobiony lub skradziony.
  • Kup materiał budowlany w sklepach działających na stałe przez kilka lat. Sprzedawcy, którzy handlują w jednym miejscu przez długi czas, nie będą sprzedawać towarów o wątpliwych cechach.
  • Zwróć uwagę na Data zasypania materiału do pojemnika. Zapytaj sprzedawcę, w jakich warunkach przechowywano torby. Jeśli produkt był przechowywany na ulicy, lepiej go nie kupować.
  • Preferuj produkty z sprawdzonych producentów.

Przy zakupie dużej partii cementu zaleca się zamówienie badania materiału w laboratorium, aby upewnić się o jego jakości i zgodności z deklarowaną marką.

Click to rate this post!
[Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *